Третя науково-практична міжнародна конференція
"ПРИКЛАДНІ СОЦІАЛЬНОКОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ"
12-13 листопада 2013 року

    Знаменним для розвитку досліджень у сфері спілкування і формуванні нових наукових підходів став 2006 рік, коли постановою Кабінету Міністрів України від грудня 2006 року за № 1718 і наказом Вищої атестаційної комісії України від грудня 2007 року за № 67 держава фактично визнала галузь суспільного спілкування, в тому числі й масового, як окремий науковий напрям, який отримав шифр 27 “соціальні комунікації”.

    Саме комунікативним технологіям ХХІ століття, способам організації комунікативних процесів у суспільстві і була присвячена ТРЕТЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРИКЛАДНІ СОЦІАЛЬНОКОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ», яка відбулась у Київському міжнародному університеті (КиМУ) 12-13 листопада 2012 року.

    Організатор конференції — Інститут журналістики КиМУ (директор – проф. Зикун Н.І.), зокрема, кафедра соціальних комунікацій (завідувач кафедри — проф. Холод О.М.).

    З вітальним словом до учасників конференції звернулись: проф. Савченко Л.А. — проректор з наукової роботи КиМУ; проф. Зикун Н.І. — директор Ін-ту журналістики КиМУ; проф. Швайка М.А. — директор НДІ з економічних та гуманітарних проблем КиМУ.

    У РОБОТІ КОНФЕРЕНЦІЇ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ НАУКОВЦІ РОСІЇ, ПОЛЬЩІ, США, А ТАКОЖ НАУКОВЦІ 15 УНІВЕРСИТЕТІВ УКРАЇНИ, В ЇЇ МЕЖАХ ВІДБУЛИСЬ:

- лекції професорів Дзівірські Марека і Пацтва Божени (м. Катовіце, Польща) для студентів-журналістів IV курсу.
Теми лекцій: «Групи меншості в просторі Інтернету на прикладі греко-католиків Польщі» і «Пам'ять в мережі на прикладі www.apokryfruski.pl, а також www.losyniezapomniane.org.pl» (польська мова з перекладом);

- презентація підручника професора Холода О.М. (КиМУ, Україна) «Комунікаційні технології»;

- пленарне засідання та робота 6 секцій, у яких взяли участь біля 100 учасників і 35 виступили з доповідями;

- нагородження грамотами КиМУ науковців Польщі, Росії за внесок у багатолітню наукову співпрацю;

- брифінг для ЗМІ (5 Канал «Бізнес-час»; Телестудія КиМУ — програми «Студентський квиток», «Свіжий погляд»; газета «Постскриптум+»).

У ХОДІ ПЛЕНАРНОГО ЗАСІДАННЯ ТА РОБОТИ СЕКЦІЙ ОБГОВОРЮВАЛИСЬ АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СУЧАСНИХ СОЦІАЛЬНОКОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ, А САМЕ:

- соціологічні дослідження ідеологічних мотивів побудови іміджу Росії в польській пресі (проф. Сіновец А., м. Забже, Польша, англійська мова);

- проблеми цифрового виключення безробітних (проф. Мустер Рафал, м. Катовіце, Польща);

- прийоми допоміжної комунікативної стратегії в сучасній театральній журналістиці України (проф. Галацька В.Л., м. Дніпропетровськ, Україна);

- була зроблена спроба класифікації соціально-комунікаційних технологій, використовуваних у політичних ток-шоу на телебаченні (проф. Островська Н.В., м. Запоріжжя, Україна);

- аналізу гостинності як асиметричної моделі історичної комунікації (проф. Мороз В.Я., м. Запоріжжя, Україна);

- аналіз соціальних мереж, як політичного інструменту (Зенталь О., Київ, Україна) та ін.

    Всі доповіді, статті учасників конференції ввійшли до 8 випуску Збірника наукових праць КиМУ «Світ соціальних комунікацій»
(Серія КВ №18784-7584Р 18.01.2012).

ПІДВОДЯЧИ ПІДСУМКИ РОБОТИ КОНФЕРЕНЦІЇ, ЇЇ УЧАСНИКИ ПРИЙНЯЛИ СПІЛЬНЕ РІШЕННЯ:

- провести Четверту науково-практичну міжнародну конференцію, присвячену проблемам соціальних комунікацій, на початку листопада 2013 року;

- запросити для участі нових польських дослідників з методологічним обґрунтуванням ряду обговорюваних тем на даній конференції;

- оскільки проект отримав статус міжнародного, матеріали наступної конференції публікувати як в українських, так і в польських наукових виданнях.